stambyte

Att utföra stambyte

Att byta rörstammar i en fastighet, så kallat stambyte, är ett komplext byggprojekt som kräver omfattande juridisk och teknisk kompetens hos beställaren.

Med Perfecta Projektledning som projektledare kan du vara helt säker på att föreningens intressen tillvaratas på bästa sätt.

Alla tekniska installationer i en byggnad, såsom vattenledningar, avloppsrör, värme- och elinstallationer, har en begränsad livslängd. Samtidigt är dessa installationer viktiga för byggnadens funktion och därmed krävs att de är i gott skick.

Utan renoveringar och underhåll av de tekniska installationerna ökar risken avsevärt att omfattande och kostsamma skador uppstår i byggnaden. I en byggnad man underhållit väl är den genomsnittliga livslängden för rörstammar cirka 40 till 50 år.

Att upphandla ett stambyte

Ett gediget förarbete och en tydlig planering lägger grunden till ett lyckat stambyte.

När de byggnadstekniska, juridiska och logistiska delarna fungerar sker stambytet på smidigast möjliga sätt för alla parter – föreningen, entreprenörerna, de boende och byggkonsulten, som fungerar som ombud för föreningens räkning.

Som din konsult hjälper vi dig att få ditt stambyte utfört på bästa sätt och utan onödigt krångel.

Nedan följer en förenklad arbetsgång för ett stambyte. Vill du ha mer information om upphandling av stambyte finner du det här: Perfecta är en konsult för ert stambyte – Kontakta oss i dag (Perfecta Projektledning-projektledning.se)

sambyte-ror

Läs mer om stambyte

Pris för stambyte

Man kommer inte ifrån att ett stambyte är ett stort byggprojekt och därmed en stor kostnad för bostadsrättsföreningen, samtidigt som det är en viktig investering som ska hålla i uppåt 40–50 år. Därmed lönar det sig alltid att tänka långsiktigt och kvalitetsmässigt när man planerar för ett stambyte.

Kostnad för stambyte varierar utifrån varje fastighets förutsättningar och behov. Faktorer som påverkar priset vid stambyte i bostadsrättsförening är antalet lägenheter och våningsplan, stammarnas placering samt det befintliga skicket på installationer och våtutrymmen.

Efter den första grundliga besiktningen vid ett kommande stambyte kan man avgöra vilken kondition installationer, våtrum och andra berörda ytor är i. Därefter kartlägger man förutsättningarna och tar fram en metod- och åtgärdsplan.

Med en noggrann projektering och upphandling kan projektledaren ge beställaren en tydlig bild över hela kostnaden för stambytet. Projektledare och bostadsrättsföreningen beslutar sedan gemensamt vilka företag som ska utföra stambytet.

Fler faktorer som påverkar priset

Eventuella specifika önskemål om vad som ska åtgärdas eller bytas ut i fastigheten. Kanske vill man ge de boende några alternativ att välja mellan när det kommer till kakel och klinker eller kanske vill man ha golvvärme i badrummen.

Prislappen påverkas också av kvaliteten på arbetet. Att välja projektledare och entreprenör utifrån lägsta pris är att bita sig själv i svansen. Vid ett så viktigt arbete som ett stambyte är det extra viktigt att varje steg utförs professionellt och fackmannamässigt.

Perfecta Projektledning har all den kompetens och erfarenhet som krävs för att projektleda ditt stambyte.

Har du frågor och funderingar kring ett kommande stambyte eller vill du ha ett kostnadsförslag? Ring oss gärna på telefon 08-40 30 45 97 eller skicka oss ett mejl.

Kontakta oss

Om du har några frågor är du välkommen att skicka dem genom formuläret nedan, så återkommer vi till dig så snart som möjligt!

Skriv ditt sökord och tryck enter