Om stambyte för dig som bor i bostadsrätt

Ett stambyte är ett stort renoveringsprojekt som påverkar vardagen för dig som boende i en bostadsrätt och lägenhet under den tid projektet pågår. Här ger vi på Perfecta svar på de vanligaste frågorna som berör dig som bor i bostadsrätt. Det mesta är relevant även dig som bor i hyreslägenhet.

Stambyte för dig i bostadsrätt

Allmänt om stambyte

Under ett stambyte byts vanligtvis samtliga avlopps-, varm- och kallvattenstammar ut.

Eftersom avlopp från tvättställ och golvbrunn ligger under golvet, kommer oftast hela badrummet att rivas och byggas upp på nytt.

I våtrum är det viktigt att det finns fuktskyddande membran i golv och väggar, för att vatten inte ska sprida sig i byggnaden. Detta tätskikt har en kortare livslängd än installationerna.

Det är också ur ett förvaltningsperspektiv en god idé att en och samma garantipart ansvarar för hela sanitetsanläggningen. Dessa förhållanden i kombination är huvudanledningen till renoveringen av badrummet.

Stambyte är ett av de största underhållsprojekten en bostadsrättsförening eller fastighetsägare kan ge sig på. Dessutom är det helt nödvändigt, att skjuta upp det riskerar att orsaka stora skador. Å andra sidan säkerställer välskötta stammar värdet på medlemmarnas lägenheter.

Vi på Perfecta Projektledning har lång erfarenhet av att agera som stambyteskonsult, en roll där vi företräder bostadsrättsföreningen genom hela projektet.

Stambyte husgrund

Information om stambyte för dig som bor i bostadsrätt och lägenhet

Varför renoveras badrummet i samband med stambyte?

I de flesta fall, och rent generellt, måste alltid alla badrum i den berörda fastigheten som ska utföra ett stambyte renoveras.

Detta med anledning av att väggar och golv måste brytas upp för att frilägga de värmerör, vattenledningar, avloppsrör samt rörstammar som ska bytas ut. Här förstörs då tätskikt, kakel och klinker, samt att även många toaletter och badrum har gamla handfat och toaletter som inte är kostnadseffektiva att installera på nytt. Ett annat incitament kan vara att föreningen önskar en och samma garantipart för samtliga arbeten.

Kan man bo kvar under ett stambyte?

Ja, du kan oftast bo kvar i din lägenhet under stambytet.

Det jobbiga under arbetet med ett stambyte är att vatten och avlopp samt många gånger elen i fastigheten kommer att vara avstängt i omgångar. Detta i tillsammans med springet från hantverkare ut och in i lägenheten. Buller och damm är också en faktor som kan upplevas som påfrestande. Dock kommer entreprenören och föreningens ombud att göra allt de kan för att göra det hela så enkelt, bekvämt och trivsamt som möjligt. Vanligtvis kommer det att finnas speciella platser skapade för tvätt, dusch och toalettbesök. I din lägenhet kommer det att finnas tillgång till vatten, antingen i badrummet eller i köket, (kortare avbrott kan förekomma).

Kan ett stambyte utföras utan buller?

Nej, under det fysiska arbetet vid ett stambyte är det tyvärr nödvändigt med höga bullernivåer och mycket ljud.

Detta berör särskilt den inledande fasen i arbetet då rivning samt bilning och resning av de gamla stammarna sker. Under årens lopp har tekniken bidragit till att de maskiner som används för mindre väsen under arbetet samt att arbetssätt har vidareutvecklats för att minska buller. Dessvärre finns det inget idag som kan spräcka upp kakel och klinker, golv och väggar gjorda av betong utan att ge ifrån sig störande ljud.

Blir det rörigt i lägenheten under stambytet?

Ja, det kan bli rörigt.

Detta med anledning av allt det damm och den smuts som ett stambyte medför, i kombination med att du måste flytta olika saker från berörda rum till de rum som inte berörs av stambytet. Många gånger bör du också ta ned värdefulla saker på väggar och i bokhyllor, då vibrationer annars kan medföra att dessa förstörs.

Nycklar och lås under ett stambyte

Under den tid som ett stambyte utförs i fastigheten byter vanligtvis den anlitade Generalentreprenören ut låset till entrédörren mot en så kallad ”byggcylinder”.

Detta är delvis för att du ska slippa lämna ut dina nycklar till ditt normala lås i ytterdörren, samtidigt som det ska bli hanterbart för entreprenören. Du kommer normalt sett att få två nycklar till detta lås under tiden. Om inte detta skulle vara tillräckligt ska du kontakta din boendesamordnare. Detta är bara en tillfällig lösning under den tid som den fysiska arbetsdelen av stambytet pågår. Hantverkarna är skyldiga att alltid se till att dörren är låst när det inte pågår arbeten i lägenheten. De är också skyldiga att alltid hålla uppsikt när dörren är öppen för transporter av olika material som härrör till stambytet. Du ska själv också alltid låsa dörren när du lämnar lägenheten så inga obehöriga kan få tillträde till denna. I många fall får inga andra dörrlås låsas under arbetstid som ofta är mellan 07:00 och 18:00.

Bygglåset tas bort när arbetet är slutfört. Ditt gamla lås kommer då att återmonteras och du kommer i framtiden att använda de gamla nycklar du brukade innan stambytet påbörjades.

Förberedelser som boende inför ett stambyte

Det som automatiskt åligger dig som boende i en lägenhet under ett stambyte är att rensa under och plocka bort dina ägodelar och möbler för att skapa fri passage.

Utöver detta bör du flytta alla dina värdefulla ägodelar och de du är rädd om till säkra utrymmen i lägenheten där hantverkarna inte kommer att befinna sig.

Måste badrummet tömmas innan stambytet påbörjas

Ja, alla badrum och WC-utrymmen i er lägenhet måste helt och hållet tömmas på all inredning, armaturer samt alla de prylar som vanligen förvaras i dessa rum.

Detta med anledning av att väggar, tätskikt samt golv måste rivas ned och bilas upp för att kunna komma åt och resa de gamla rörstammarna i fastigheten.
Kan köket användas för matlagning under ett stambyte?
Helt naturligt kommer det att bli svårare och mera krångligt att använda alla de funktioner utöver vatten och avlopp som finns i en lägenhet under ett stambyte. Hur som helst kommer köket oftast inte att rivas, utan kommer att kunna användas på ett lite mera begränsat sätt. Du kommer oftast att kunna laga mat, men inte kunna använda vare sig vatten eller avlopp.

Hur lång tid tar ett stambyte för varje enskild lägenhet?

Vid ett stambyte går det egentligen aldrig, att exakt att säga hur lång tid arbetet kommer att ta i varje enskild lägenhet.

En av anledningarna till detta kan vara att det uppstår oförutsedda hinder.

Annat kan vara att något händer i en annan lägenhet där stora delar av arbetsstyrkan måste sättas in. Om ett stambyte går som det ska och all den utförda planeringen ungera, brukar i allmänhet en beräkning på mellan 6-8 veckor per lägenhet uppskattas.

Hur går det till att göra egna val och är detta en möjlighet vid stambyte?

Att göra egna val erbjuds nästan alltid i någon form vid dagens moderna stambyten.

Här kan detta handla om allt från små val av badkar eller duschhörna, design och färg på kakel och klinker eller större val som köksutrustning och badrumsinredning

Vilken säkerhet finns om ägodelar skulle försvinna eller skadas under ett
stambyte?

När det gäller dina ägodelar vid stöld eller skada under ett stambyte, kommer detta vara de boendes hemförsäkring som går in och täcker. Naturligtvis ska du alltid se till att kontrollera ditt försäkringsavtal, och om några oklarheter skulle finns ska du naturligtvis kontakta ditt försäkringsbolag.

Gäller min hemförsäkring vid ett stambyte?

Ja, de allra flesta hemförsäkringar gäller även vid ett stambyte.

Många försäkringsbolag vill dock att den som innehar försäkringen meddelar dem att ett stambyte ska ske.

Behövs det tecknas några extra försäkringar för boende?

Nej, här kommer det att ge ett fullgott skydd med den vanliga hemförsäkringen.

Om du inte redan har en hemförsäkring ska detta naturligtvis alltid tecknas innan ett stambyte. Dock kommer detta vara något som alltid ska tecknas så fort någon flyttar in i ett hus eller en lägenhet.

Något du bör göra är att kontakta ditt försäkringsbolag så att de känner till att det ska ske ett stambyte i huset. Vissa gånger kan det faktiskt vara så att din hemförsäkring inte gäller om meddelande inte skett innan en skada, förlust eller stöld uppstått.

Går det att sätta tillbaka den gamla inredningen badrummet utan extra kostnad?

Nej, generellt sett ska man inte räkna med att den befintliga inredningen går att montera tillbaka.

Givetvis finns det undantag, detta tas med fördel upp på ditt Tillvalsmöte ca fyra veckor innan byggstart. Dock tar entreprenören inget ansvar kring denna befintliga inredning vid eventuellt återmontage.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till oss för att få svar på eventuella frågor och önskemål.

Några genomförda uppdrag med stambyten

Brf Båtsmannen

Brf Båtsmannen i Gustavsberg anlitade Perfecta Projektledning som beställarombud/projektledare för föreningens kommande stambyte. Uppdraget avsåg även entreprenadbesiktning.

Brf Kråkan 6

Brf Kråkan 6 har valde att anlita Perfecta Projektledning för att hjälpa till med förstudie, upphandling och projektledning av stambyte.

Brf Sleipner 7

Brf Sleipner 7 har valde att anlita Perfecta Projektledning för att genomföra en förstudie avseende stamrenovering av sin fastighet i Stockholm.

Brf Masken

Vi tackar Brf Masken för förtroendet att genomföra en förstudie avseende renovering av föreningens sanitetsanläggning.

Brf Solhem 1

Vi på Perfecta Projektledning är stolta över att ha fått förtroendet att leda och upphandla föreningens stambytesprojekt. Färdigställande är beräknat till årsskiftet 2023/2024.

Brf Stiftelsen 4

Perfecta Projektledning har fått förtroendet att projektera, handla upp och leda föreningens planerade stambyte.

Brf Valfisken mindre

Brf. Valfisken mindre på Östermalm har valt att anlita Perfecta Projektledning som projektledare för sitt planerade stambyte. Fastigheten kommer utöver detta även att renoveras vad gäller källarvåningar och bjälklag.

Brf Stiftelsen 4

Brf Stiftelsen 4 i Sundbyberg har valt att anlita Perfecta Projektledning som besiktningsförättare för föreningens stambyte.